Стаття

Секретні матеріали: як виявити підслуховуючий пристрій в офісі

kak-obnaruzhit-podslushivayushcheye-ustroystvo-v-ofise-banner
  1. Приміщення, де необхідно шукати прослуховуючі пристрої в першу чергу
  2. Де в першу чергу треба шукати прослуховуючі пристрої?
  3. Як самостійно виявити прослуховуючий пристрій?
  4. Як убезпечити себе від витоку інформації в майбутньому?

У бізнесі інформація, нові розробки або ідеї, здобуті конкурентами, стають потужною зброєю в боротьбі за ринок, клієнтів і контракти.

У громадських діячів і публічних персон є свої секрети, які в разі витоку перетворюються в боротьбу компроматів та інформаційні війни.

У наш вік Інтернету і цифрових технологій легко отримати доступ практично до будь-якої інформації. Цінність конфіденційності інформації зростає не по днях, а по годинах.

Шпигунські програми та підслуховуюче обладнання перестало бути власністю державних служб безпеки та інших компетентних органів. Його можна вільно знайти та придбати у відкритому доступі. Кожен, хто володіє більш-менш цінною інформацією, повинен побоюватися підслуховування у себе вдома або в офісі.

Опираючись на думку приватних детективів, фахівців охоронних агентств та інших компетентних джерел експерти ТМ GreenVision рекомендують періодично перевіряти будинки, квартири або офіси для виявлення жучків, а комп'ютери та мобільні телефони на наявність шпигунських програм або вірусів.

прослушивающие устройства

Захист цифрового обладнання повинні забезпечувати грамотні фахівці з кібербезпеки та спеціалізоване ПО. Це буде коштувати вам немаленьких грошей, однак фінансові та репутаційні збитки від втрати цінної інформації можуть бути в рази більше витрат на послуги фахівців.

Що стосується прослуховуючого обладнання, яке зловмисники встановлюють в приміщеннях, його досить складно, але можливо виявити самостійно, оскільки 90% «побутових» шпигунів використовують просте і доступне обладнання. Подібні жучки мають компактні розміри, харчуються від акумуляторів, місткість яких розрахована максимум на 5-6 днів і передають сигнал на відстань кількох кілометрів від місця установки.

прослушивающие устройства

Приміщення, де необхідно шукати прослуховуючі пристрої в першу чергу:

  1. Конференц-зали та переговорні кімнати.
  2. Кабінети власників і керівників компанії, особистого бренду або громадської організації.
  3. Фінансовий відділ і бухгалтерія.
  4. Відділ закупівель, планування або виробництва.
  5. Приміщення, де займаються технологічними розробками або креативними ідеями

Зверніть увагу, якщо ви нещодавно в'їхали в орендоване приміщення, є сенс перевірити офіс або квартиру на наявність жучків. Можливо, попередні орендарі могли не знати про наявність прослуховуючого обладнання. Або злобні конкуренти встигли приготувати для вас «сюрприз».

прослушивающие устройства

Де в першу чергу треба шукати прослуховуючі пристрої?

  1. Комп'ютери та інша офісна або побутова техніка.
  2. Рамки для фотографій, підставки для канцелярських товарів, вази та інші елементи декору.
  3. Меблі, найбільш поширене місце виявлення жучків - під кришками столів або під сидіннями робочих крісел.
  4. Текстильні вироби - штори, фіранки, ролети тощо
  5. Вимикачі та розетки
  6. Плінтуса або стельові багети.

Зазвичай зловмисники не ховають жучки в місцях, які створюють перешкоди для чутності. Наприклад, всередині шаф, під диванними подушками та інше.

прослушивающие устройства

Як самостійно виявити прослуховуючий пристрій?

  • Не потрібно вголос говорити про свої підозри, адже вас можуть почути люди, які встановили жучок.
  • Ретельно огляньте приміщення, де, на вашу думку, може бути встановлена прослушка. Проаналізуйте, хто і коли відвідував кімнату, скільки часу він там знаходився що робив. Найпростіший спосіб зробити це за допомогою архівів записів з камер відеоспостереження.
  • Прості прослуховуючі пристрої, як правило, реагують на хвилі стільникового телефону. Пройдіться по кімнаті, розмовляючи мобільним телефоном. Наближення до жучка викличе перешкоди у вигляді потріскування або інших сторонніх шумів.
  • Придбайте, обов'язково в спеціалізованому магазині, пристрій, що виявляє жучків. Його рекомендовано носити в кишені, пересуваючись по офісу, оскільки жучки можуть бути встановлені в тих місцях, де ви найменше очікуєте їх виявити.

Якщо ви нічого не змогли виявити, але ваші підозри не розсіялися, зверніться до фахівців, які за допомогою професійного обладнання гарантовано знайдуть або спростують наявність у вашому офісі (будинку) прослуховуючих пристроїв.

прослушивающие устройства

Як убезпечити себе від витоку інформації в майбутньому?

  1. Будьте пильні. Уважно придивляйтеся до своїх співробітників. Деякі з них можуть спокуситися матеріальною винагородою та шпигувати на конкурентів або робити це з помсти від образи на керівництво компанії.
  2. Придивіться до конкурентів. Якщо хтось із них анонсує заходи, аналогічні тим, які планувалися в вашої компанії, такий збіг може бути зовсім не випадковим.
  3. Встановіть контроль за відвідувачами. Непомітно встановити жучок під стільницею може кур'єр, який доставив в офіс документи або торговий агент, який пропонує купити у нього книги або косметику.
  4. Включене в офісі радіо глушить своїми дію прослуховуючих пристроїв. Таким же чином діють і декоративні фонтани, встановлені на столі або на підлозі, шум води створює перешкоди при передачі звуків.
  5. Встановіть камери відеоспостереження з інтелектуальними можливостями, що б контролювати пересування по офісу з великою кількістю людей.
  6. Поставте надійну систему контролю доступу в приміщення, де теоретично можуть встановлювати прослуховуючі пристрої.
  7. Скористайтеся послугами охоронних агентств або організуйте у себе в компанії службу безпеки, що складається з професіоналів.

Бережіть інформацію. Ми бажаємо успіхів і процвітання Вам і Вашому бізнесу.

Ми рекомендуємо

Читайте також:
kak-obnaruzhit-podslushivayushcheye-ustroystvo-v-ofise-banner

Стаття

Секретні матеріали: як виявити підслуховуючий пристрій в офісі

У кожного є свої секрети, а поруч можлива прослушка

banner

Стаття

Чи потрібно попереджати про відеоспостереження?

Юридичні та етичні аспекти використання відеоспостереження

skidki_voennym_minus_15_banner

Новини

Знижки для військовослужбовців – 15%

Знижки – 15% для військових та їхніх сімей на продукцію GreenVision