Стаття

Зовнішні причини виходу з ладу обладнання систем відеоспостереження

Vneshniye-prichiny-vykhoda-iz-stroya-banner

Зовнішні впливи, які призводять до спотворення зображення з камер відеоспостереження - важливий фактор, який необхідно враховувати. Аналіз неполадок систем відеоспостереження показує - понад 55% випадків некоректної роботи систем відеоспостереження пов'язано із зовнішніми причинами.

Які це причини, чому вони виникають та як запобігти неполадок систем відеоспостереження від зовнішніх перешкод, розповідають технічні фахівці GreenVision.


Типи зовнішніх перешкод, які є причиною виходу з ладу систем відеоспостереження:

 Типы внешних помех

 

  • Високочастотні перешкоди (радіоперешкоди)

Причина: електромагнітний вплив від потужних радіо або телепередавачів, радарів та іншого випромінює устаткування, розташованих на близькій відстані від обладнання систем відеоспостереження, які передають сигнал.

Наслідки: з'являються часті коливання, які спотворюють відеосигнал. Високочастотні перешкоди не надають будь-якого істотного впливу на систему електроживлення камер відеоспостереження.

  • Імпульсні (комутаційні) перешкоди

Причина: імпульси з амплітудою до декількох кіловольт, які виникають внаслідок аварійних відключень в мережі високої напруги, частих включень і виключень споживачів електроенергії (побутова техніка та інша апаратура) або ланцюгів з великою індуктивністю (трансформатори тощо.), Коротких замикань та інше.

Як правило, в приміщеннях розташованих на території або поблизу промислових підприємств, обладнання піддається впливу потужних імпульсних перешкод (від 1 до 10 кВ) - приблизно 3 рази в тиждень, в житлових будинках - близько 4-х разів на рік.

Наслідки: пошкодження блоків живлення камер відеоспостереження.

  • Перепади напруги в мережі

Причина: погана якість комунікацій подачі електроенергії в мережу і низька культура споживання електрики в побутових умовах.

Окремо виділимо дві найпоширеніші причини перепадів напруги в мережі: перекіс фаз мережі електроживлення через перевантаження однієї фази споживачами електроенергії та перевантаження нейтрали через перетин провідника, меншого, ніж у фази.

Наслідки: виводяться з ладу варистори, імпульсні блоки живлення та інші стандартні схеми захисту від імпульсних перешкод.

  • Розряд блискавки

Причина: висока інтенсивність впливу грози. Небезпечні перешкоди у вигляді імпульсів напруги 10 кВ виникають, як мінімум, один раз на рік, а імпульси близько 1 кВ - до 50 разів на рік. У районах з підвищеною грозовою активністю частота появи небезпечних напруг збільшується в 5-8 разів.

Наслідки: зовнішні електромагнітні імпульси призводять до утворення різниці потенціалів на протяжної лінії зв'язку. Значення різниці потенціалів залежить від напруженості зовнішнього електромагнітного поля, швидкості його зміни, протяжності лінії зв'язку і може досягати, за певних несприятливих умов, десятків кіловольт. Перешкоди на лініях передач утворюються щодо землі (синфазна перешкода), а також можуть виникнути та диференційно на входах і виходах обладнання для відеоспостереження.

  • «Блукаючі» струми заземлення

Причина: порушення правил заземлення приймального і передавального обладнання системи відеоспостереження в одній точці. Внаслідок чого, в системі утворюється кілька паразитних точок заземлення, що сприяє утворенню «блукаючих» струмів (різниця потенціалів між двома будь-якими точками заземлення).

Наслідки: порушення в роботі камер відеоспостереження

За статистикою, для вуличних відеокамер характерні наступні збої в роботі обладнання через зовнішніх перешкод:

  • до 50% - вихід з ладу блоків живлення відеокамер в результаті впливу розрядів блискавки та комутаційних імпульсних перешкод. Типові несправності: пошкодження ізоляції, вигоряння провідників друкованих плат, руйнування електронних елементів.
  • до 45% - пошкодження блоків живлення відеокамер в результаті стрибків напруги в мережі електроживлення.

Решта поломок є наслідком інших причин, які найчастіше пов'язані з недостатньою герметизацією кожуха відеокамер.

Для обладнання, розташованого усередині будівель та безпосередньо з'єднаного з лініями передачі зображення наступна статистика збоїв в роботі через зовнішніх факторів:

  • до 90% ушкоджень або повного руйнування ланцюгів, пов'язаних з лініями передачі сигналу, відбувається в результаті впливу розрядів блискавки або імпульсних перешкод.
  • Інші проблеми виникають з інших причин, в тому числі через стрибки напруги в мережі електроживлення.

Як запобігти наслідкам зовнішніх негативних факторів, що впливають на роботу системи відеоспостереження?

Как предотвратить последствия внешних негативных

  • на етапі проєктування системи відеоспостереження необхідно визначити можливість заземлення обладнання в одній точці, тобто передбачити прокладку шин заземлення. Якщо це зробити неможливо, необхідно закласти в проєкт установку додаткового обладнання для гальванічної розв'язки
  • ланцюги стікання заряду повинні бути обов'язково заземлені (а не занулені), інакше не буде ефективного захисту від грози.
  • до прокладання сигнальних ліній зв'язку між передавачем і прийомним відеоустаткуванням необхідно підходити з усією серйозністю. Наявність загального екрана, заземленого з приймальної сторони, різко знижує ризик виходу апаратури з ладу при впливі на неї наведень різного фізичного походження.

І найголовніше, користуйтеся послугами професійних (сертифікованих) монтажників.Тримайте все під контролем!

Ми рекомендуємо

Читайте також:
Vneshniye-prichiny-vykhoda-iz-stroya-banner

Стаття

Зовнішні причини виходу з ладу обладнання систем відеоспостереження

Зовнішній вплив, які призводять до спотворення зображення

banner

Стаття

Чи потрібно попереджати про відеоспостереження?

Юридичні та етичні аспекти використання відеоспостереження

skidki_voennym_minus_15_banner

Новини

Знижки для військовослужбовців – 15%

Знижки – 15% для військових та їхніх сімей на продукцію GreenVision