Стаття

Відеоспостереження у школі

Videonablyudeniye-v-shkole-banner

Розпочався навчальний рік. Перший тиждень вересня промайнув в радісних клопотах, розчинилася в квітах та усмішках, віддзвеніла урочистими лінійками.
І почалося звичайне шкільне повсякдення.

       

Навчання в сучасній школі - складний процес, кожен учасник якого вимагає особливої уваги, ненав'язливого контролю та невпинної турботи. Школа - це, в першу чергу, колектив, від атмосфери в якому залежить зростання людини як особистості. У будь-якому колективі неминуче виникають різні ситуації, конфлікти та незлагоди, які необхідно вирішувати щодня

       

Типи шкільних конфліктів:

       

1. Учень - учень. Найчастіше виражаються в боротьбі за лідерство в класі. Профілактика подібних конфліктів - це система дій з боку батьків, вчителів, адміністрації школи, психологів та інших фахівців, спрямована на виховання в дітях толерантності, чуйності, прийняття чужих недоліків. Якщо не приділяти цьому належної уваги виникає проблема булінг.Дитячі психологи та працівники соціальних служб вважають, що від цькування в школах страждають всі, і агресори, і жертви, і інші учасники навчального процесу. Найскладніше, на думку фахівців, це виявити негативну ситуацію в початковій стадії. Дитина - жертва, як правило, соромиться зізнатися в тому, що його принижують морально або фізично, додайте до цього страхи остаточно зіпсувати відносини з однолітками, адже діти не люблять нитиків. Агресори, також намагаються не афішувати дорослим свої «геройські вчинки».

       

        ученик-ученик   

       

2. Учень - вчитель. Найбільш часта причина - розбіжність інтересів і педагогічні помилки. Не поспішайте звинувачувати вчителів, найчастіше, саме вчитель стає постраждалою стороною такого конфлікту. Діти жорстокі, вони «не мають гальма», об'єднуючись проти вчителя, один або кілька учнів здатні перетворити життя педагога на пекло.

       

        ученик-учитель   

       

3. Батьки - вчитель, батьки - учень, батьки - адміністрація школи. Виникають через бажання деяких батьків ходити за дитиною по п'ятах, щоб захистити його від будь-яких неприємностей. Надмірний контроль та гіперопіка можуть позначитися негативно на бажанні дитини вчитися та відвідувати школу, а також на відносинах дитини з однолітками.

       

        родители-учитель-ученик     

       

Якщо говорити про відповідальність за негативні наслідки шкільних конфліктів, то вона цілком лягає на адміністрацію школи, батьків і викладачів. Як уникнути бійок, насильства та інших серйозних конфліктів? Як уберегти дітей від проникнення на територію школи сторонніх осіб з не добрими намірами? Держава прийняла Закон про протидію булінгу, але він, на жаль, спрямований скоріше на покарання за цькування, ніж на його попередження.

       

На наш погляд саме профілактика - надійний та безпечний засіб запобігти конфлікту, а не розв'язувати його за наслідками.

       

В команді GreenVision працюють технічні фахівці, саме тому ми пропонуємо вам рішення, як за допомогою сучасних технологій убезпечити всіх учасників процесу навчання від зайвих тривог.

       

Відеоспостереження, як спосіб профілактики несприятливих ситуацій в системі виховання та освіти, широко використовують у всьому світі. Наприклад, у Великій Британії з 2009 року успішно діє метод взяття неблагонадійних сімей під цілодобове відеоспостереження.

       

Насправді встановлення системи відеоспостереження в школі - це не так складно і дорого, як заведено вважати.

       

Для прикладу розглянемо план школи зі схемою розташування відеокамер на першому поверсі.

       

        план школы со схемой расположения видеокамер   

       

Як бачите, не обов'язково ставити відеокамери на кожному кроці.

       

Відеоспостереження всередині школи:

       

 - Охопите зони входу / виходу, а також запасні (пожежні) виходи. Для того, щоб виключити незаконні проникнення на територію школи, рекомендуємо встановити на камерах біля входів тривожні датчики, а також систему охоронної сигналізації.

       

 - Встановіть камери навпроти входу в роздягальні, бібліотеку, підсобні та інші приміщення, де зберігаються матеріальні цінності.

       

 - Бажано поставити відеоспостереження в місцях, де зазвичай не буває масового скупчення людей. Наприклад, під сходами або між роздягальнями.

       

 - Відеокамери в навчальних класах допомагають батькам і адміністрації школи контролювати процес навчання, дотримання дисципліни збоку як учнів, так і вчителів.

       

Для монтажу всередині приміщеннь фахівці GreenVision рекомендують відеокамери моделі GV-052-GHD-G-DOA20-30 або схожі за параметрами. Перевага даної моделі полягає в антивандальних властивостях корпусу. Таку камеру дуже складно розбити під час ігор або пустощів на шкільних перервах.

       

        камеры в помещении   

       

Видеонаблюдение по периметру здания и на прилегающей территории:

       

- Розставте камери по кутах будівлі, а також навпроти входів / виходів

       

- Для контролю складних підлітків, які, як відомо, люблять на перервах залишати приміщення школи, встановіть камери на стадіоні, господарчому дворі, в районі майстерень і т.д.

       

Зовнішнє відеоспостереження допомагає запобігати конфліктам, знущанням, бійкам та ін. За допомогою відеокамер вирішується ще одна важлива проблема, яка хвилює батьків і громадськість - поширення серед школярів наркотичних речовин, алкоголю і сигарет.

       

Для зовнішнього відеоспостереження рекомендуємо модель GV-049-GHD-G-COA20-40(або схожу за параметрами) з високим ступенем захисту від вандалізму і шкідливих впливів навколишнього середовища.

       

        камеры снаружи       

       

Отже, мінімальна кількість відеокамер, яке вам знадобитися для системи відеоспостереження в школі:

       

- 9 внутрішніх відеокамер на 1 поверсі школи (див. Схему);

       

- 9 внутрішніх відеокамер на 2 поверсі школи

       

- 4 зовнішні відеокамери по периметру

       

Разом: 22 відеокамери

       

Для обробки даних з такої кількості камер необхідно встановити 2 гібридні відеореєстратори GV-X-S029\16 1080P. 

       

        камеры снаружи       

       

До відеореєстратора GV-X-S029\16 1080P можна під'єднати 16 камер відеоспостереження різних форматів зображення. Наші фахівці рекомендують встановити по одному такому реєстратору для відеокамер на кожному поверсі школи (плюс зовнішні). Таким чином, залишається запас для підключення 10 додаткових відеокамер, якщо ви, наприклад, вирішите встановити відеоспостереження в одному або декількох навчальних класах.

       

У будь-якому випадку, перед тим, як встановити систему відеоспостереження в школі, проконсультуйтеся з фахівцями.

       

І на завершення, кілька слів про правові аспекти відеоспостереження в школах. Згідно 32 Конституції України, Закону України «Про захист персональних даних», статті 307 Цивільного Кодексу України та інших нормативно-правових документів кожен відвідувач закладу повинен бути проінформований і дати згоду на ведення відеоспостереження. Тому, не забувайте про таблички «Увага! Ведеться відеоспостереження! ». Як показує практика, в 72% випадків саме наявність попереджає таблички стримує підлітків від скоєння поганих вчинків.

       

Пам'ятайте, що відеозйомка, зроблена в школі системою відеоспостереження, є конфіденційною інформацією, яка не підлягає поширенню, крім випадків, встановлених Законом України «Про захист персональних даних».

       

GreenVision - бережіть себе і своїх дітей!

   
Читайте також:
Videonablyudeniye-v-shkole-banner

Стаття

Відеоспостереження у школі

Безпека для всіх і кожного: від батьківського контролю до профілактики буллінг

banner

Стаття

Чи потрібно попереджати про відеоспостереження?

Юридичні та етичні аспекти використання відеоспостереження

skidki_voennym_minus_15_banner

Новини

Знижки для військовослужбовців – 15%

Знижки – 15% для військових та їхніх сімей на продукцію GreenVision