Стаття

Правда, маніпуляція або фейк: правила медіабезопасності.

Pravda-manipulyatsiya-ili-feyk-pravila-mediabezopasnosti-banner

Ми живемо в часи, коли потоки інформації, одержуваної людиною з різних джерел, можна порівняти з лавиною. Маса різних чуток, пліток, версій і новин стрімко насувається через ЗМІ та соціальні мережі, захльостує хвилями та накриває нас з головою.

На жаль, більша частина інформації є маніпуляцією, що повинна викликати у нас з вами певні емоції та керувати нашою свідомістю. GreenVision - торгова марка, яка піклується про Вашу безпеку, тому, сьогодні поговоримо про медіагігієну. Як навчиться відрізняти правду від фейків і уникнути перенасичення інформацією.

Перенасичення інформацією - це величезна проблема, коли мозок заражається «вірусними» заголовками та перестає критично мислити. Експерти стверджують, що інформаційне перенасичення є причиною безлічі психологічних і соціальних проблем.

В 2019 році міжнародні організації USAID та Internews провели дослідження, де визначили ставлення українців до ЗМІ та інших засобах поширення інформації. У 2019 році міжнародні організації USAID та Internews повели дослідження, де визначили це ставлення.

Крім того, 4000 учасників експерименту були зібрані фокус-групи. Їм показали три найбільш поширені новини й запропонували визначити фейкові. Із завданням впоралися 11% учасників, 68% розібралися в одній або двох новинах, а 21% повністю провалили завдання.

Як розпізнати фейкові новини або маніпуляції в ЗМІ:

фейковые новости или манипуляции в СМИ

  1. Тема. «Вірусні» заголовки (шок, сенсація, черговий зашквар та ін.), Широко застосовуються в рекламних публікаціях і не повинні використовуватися для подачі новин у ЗМІ. Професійні журналісти називають свої публікації заголовками, в яких ясна суть.

  2. Підзаголовок та перший абзац статті повинні збігатися за змістом з назвою. В іншому випадку - це клікбейт, що мають підвищити трафік (відвідуваність) сайту, а не дати читачам правдиву інформацію про події.

  3. Велика кількість прикметників і кліше в тексті новини. Визначення «кишенькові активісти», «маргінальні елементи», «відомий своїми настроями» тощо вживають, щоб викликати у читача певну реакцію, на яку розраховує замовник новин. Це не означає, що новина - відвертий фейк, швидше маніпуляція, яка перемикає фокус Вашої уваги.

  4. Заклик до дії. Новина повинна повідомляти про подію, якщо в публікації присутні заклики типу «покарати», «осудити», «затаврувати» та ін., Швидше за все це замовна стаття.

  5. Баланс думок. Згідно з міжнародними журналістських стандартів, в статті повинно бути представлено думки всіх зацікавлених сторін.

  6. Джерела інформації. Звертайте увагу, чи є в статті посилання на офіційні відкриті джерела інформації, які підтверджують або спростовують інсайдера (ім'я якого журналіст може не вказувати з міркувань збереження безпеки джерела). Якщо в статті зазначено ім'я експерта, перевірте надійність цього джерела за допомогою Googl, яким ще ЗМІ ця людина давала коментарі. Пам'ятаєте історію кореспондента Der Spiegel Клааса Релоціуса , який протягом семи років вигадував сюжети та героїв статей? На жаль, подібні ситуації не рідкість для українських ЗМІ, просто про це ніхто не говорить голосно.

Як визначити фейки та маніпуляції в соціальних мережах:

фейки и манипуляции в социальных сетях

  • Після прочитання поста ви відчуваєте сильні емоції (найчастіше негативні)
  • Текст написано переважно КАПСЛОКОМ і в ньому багато емоційно забарвлених слів
  • Профиль людини,який опублікував пост не викликає у Вас довіри
  • Автор поста не надав інших доказів, окрім власних слів

Як визначити фото або відео фейки

 фото или видео фейки

  •  Правдоподібність фотографії можна перевірити за допомогою сервісу «Пошук по картинці» в Googl, який допоможе визначити першоджерело фото.
  •  Перевірте справжність скріншотів або інших зображень, наданих автором через спеціальні сервіси, наприклад http://fotoforensics.com/
  • Звертайте увагу на деталі. Стан будівель, номери машин, одяг можуть вказувати на невідповідність між зображенням і текстом (заголовком) поста
  • Якщо вбити в пошук Youtube ключові слова (теги), що підходять до відео, без прив'язки до місця дії та подій події, швидше за все ви зможете знайти оригінал відео, що викликало підозри.

Перевіряйте інформацію та пам'ятайте, що довіряти потрібно власним очам, перевіреним джерелам і відеозаписам камер спостереження ТМ GreenVision 
Ми бажаємо всім бадьорості, здоров'я, оптимізму та хороших правдивих новин.

Ми рекомендуємо

Читайте також:
Pravda-manipulyatsiya-ili-feyk-pravila-mediabezopasnosti-banner

Стаття

Правда, маніпуляція або фейк: правила медіабезопасності.

Правда, маніпуляція або фейк: правила медіабезопасності.

banner

Стаття

Чи потрібно попереджати про відеоспостереження?

Юридичні та етичні аспекти використання відеоспостереження

skidki_voennym_minus_15_banner

Новини

Знижки для військовослужбовців – 15%

Знижки – 15% для військових та їхніх сімей на продукцію GreenVision