Стаття

Технологія розпізнавання осіб

Tekhnologiya raspoznavaniya lits-banne

Початок історії ідентифікування облич можна віднести до початку XIX століття, коли американські шерифи розвішували портрети таких жорстоких бандитів як, наприклад, Джессі Вудсон Джеймс або Біллі Кід з написом: «розшукується живим або мертвим».

Перші комп'ютеризовані системи розпізнавання осіб виникли в 60-х роках минулого століття. Автором способу класифікації осіб з використанням ліній сітки став Вудро Вілсон (Вудди) Бледсоу. Метод вимагав людської участі й дозволяв розпізнавати до 40 осіб на годину (близько 90 секунд на одну людину).

Як показала практика, люди погано ідентифікують обличчя людей, яких вони не знають. Отже, техніка, наділена штучним інтелектом, повинна справлятися з цим завданням набагато краще і швидше. Так, в кінці XX століття в Рурському університеті в Бохумі було знайдено ефективне рішення. З цього моменту технологія ідентифікування облич почала активно розвиватися. За оцінками, наведеними урядом США, з 1993 по 2010 рік частота помилок автоматичних систем ідентифікування облич знизилася більш ніж в 270 разів.

Принцип технології ідентифікування облич полягає у використанні комп'ютерів зі спеціальним програмним забезпеченням або відеокамер з вбудованою функцією інтелектуального ідентифікування облич. В основі використання різних видів устаткування лежить розв'язання однієї задачі - отримати якісне зображення людського обличчя (профіль або анфас, як на паспорт). Штучний інтелект виявляє вузлові точки на обличчі та вимірює відстань між ними, в залежності від технології, системі необхідно визначити до 80 таких точок.

Искусственный интеллект

Створення системи інтелектуального ідентифікування облич довело, що відбиток особи - це унікальний код, який є індивідуальним для кожної людини та може бути зчитано на відстані.

Після отримання зображення програма порівнює відбиток особи з інформацією, яка є в базах даних. Мінімальна швидкість порівняння досягає сотої частки секунди, при цьому, ймовірність помилки зводиться до мінімальних показників (8 помилок на 1000 сканів осіб).

Найпоширеніший приклад системи ідентифікування облич - це автоматична пропозиція відзначити людину на фотографіях в Facebook та інших соціальних мережах.

социальные сети

Зарубіжні країни борються за право стати лідерами за кількістю встановлених відеокамер з вбудованою функцією ідентифікування облич. Наприклад, у Китаї вже використовують понад 170 мільйонів подібних пристроїв.

Для чого це потрібно?

В першу чергу для ідентифікації та затримання злочинців (на жаль, з початку XIX їх не стало менше, і вони чудово вміють ховатися). У деяких країнах технології ідентифікування облич застосовують для контролю порушень правил дорожнього руху. Наприклад, для притягнення до відповідальності пішоходів, які переходять вулицю в недозволеному місці або водіїв, які розмовляють телефоном під час руху.

распознование лиц на дороге

Зауважимо, що дана практика викликає безліч суперечок про правомірність використання технології ідентифікування облич. Наприклад, Сан-Франциско став першим містом в США, де заборонили використовувати таку технологію. Приводом для судових розглядів стало втручання в приватне життя, особливо для чорношкірих громадян Америки та мусульман.

«Помилки у системі можуть призвести до того, що невинні темношкірі люди будуть залучені в поліцейські розслідування та в результаті потраплять у небезпечні для життя ситуації», - заявив Метт Кейглі, адвокат із захисту громадянських свобод з філії Американського союзу захисту громадянських свобод (ACLU) в Північній Каліфорнії

Компанія Tencent знайшла оригінальне рішення для застосування технології ідентифікування облич для медицини. Роботи аналізують симптоми хвороб по обличчю пацієнта і пропонують відповідне лікування. Крім того, експерименти показали, що ідентифікування облич можна успішно використовувати для виявлення рідкісних генетичних хвороб.

ИИ в медицине

В Японії технологію ідентифікування облич впроваджують у виробництво автомобілів. Мета - визначення ознак втоми по обличчю водія для запобігання створенню аварійних ситуацій.

В Україні технологія ідентифікування облич в більшості випадків застосовується в корпоративному секторі. Промислові та торговельні підприємства впроваджують її в свої системи безпеки. Величезні перспективи, на думку експертів, має впровадження інтелектуального розпізнавання осіб в системи контролю доступу та обліку робочого часу. Дана технологія дозволить позбутися від ID карт, тим самим підвищити рівень контролю особистої відповідальності співробітників.

ИИ в корпорациях

Незабаром українські банки зможуть використовувати можливості системи ідентифікування облич для посилення безпеки платежів. Наприклад, ПриватБанк спільно з Visa тестують систему FacePay24. Якщо експеримент пройде успішно, то зовсім скоро для оплати покупок в магазині не знадобитися гаманець, кредитна карта і навіть мобільний телефон, оплата буде здійснюватися автоматично з використанням технології ідентифікування облич.

Світові експерти вважають, що список доступних операцій за допомогою технології ідентифікування облич буде стрімко рости. Спірні ж моменти будуть легко врегульовані за допомогою прийняття державами відповідних законодавчих актів. За їхніми прогнозами ринок відеокамер з функцією ідентифікування облич в найближчі три роки досягне більш як 8 мільярдів доларів.

Читайте також:
Tekhnologiya raspoznavaniya lits-banne

Стаття

Технологія розпізнавання осіб

принцип роботи і перспективи розвитку в Україні

banner

Стаття

Чи потрібно попереджати про відеоспостереження?

Юридичні та етичні аспекти використання відеоспостереження

skidki_voennym_minus_15_banner

Новини

Знижки для військовослужбовців – 15%

Знижки – 15% для військових та їхніх сімей на продукцію GreenVision