Стаття

Відеоспостереження в магазинах: крадіжки, які можна попередити.

Videonablyudeniye-v-magazinakh-krazhi-kotoryye-mozhno-predupredit-banner

Крадіжки в торгових точках - явище поширене та, на жаль, непереможне. Установка систем відеоспостереження, як у великих, так і в маленьких магазинах істотно мінімізує кількість крадіжок. Крім того, сучасні IP технології допомагають оптимізувати облік товару та поліпшити якість сервісу.

Перше, з чого необхідно почати - схема встановлення камер відеоспостереження усередині приміщень та на прилеглій території.

Система відеоспостереження всередині магазину, в першу чергу повинна забезпечувати контроль трьох основних зон:

1. Площа торгового залу. Для забезпечення загального (панорамного) відеоспостереження в торговому залі досить встановити кілька відеокамер з високою роздільною здатністю зображення і широкий кут огляду. При складанні схеми розташування камер врахуйте, що для якіснішого спостереження необхідно встановити камери відеоспостереження в наступних місцях:

- У кожному торговому залі є кілька зон, недоступних для візуального контролю. Як правило, це невеликі простору між стелажами, холодильником і стіною, проходи, арки тощо.

- Вітрини з цінним товаром, які вимагають підвищеної уваги. Це і стелажі з дрібним товаром, і відділи з продукцією підвищеного попиту, де може бути велике скупчення людей.

- Зона, де здійснюється самостійне зважування товару або оплата покупок через термінал самообслуговування.

        Система видеонаблюдения внутри магазина    

2. Каси. Відеокамера з варіфокальним (регульований фокус) об'єктивом дозволяє контролювати касові операції. Записи з відеокамер, що розпізнають з високою точністю номінали купюр, допоможуть у вирішенні спірних ситуацій з покупцями або при виявленні причин нестач або надлишків у касі магазину. В область об'єктива камери обов'язково повинні потрапляти такі об'єкти:

- монітор касового апарату і сканер штрих-коду товарів;

- область передачі та переміщення грошових коштів;

- особи касира та покупця.

Архіви записів з відеокамер, розташованих в зоні касових операцій рекомендується зберігати на окремому диску і більш тривалі терміни. Розгляньте варіант покупки відеореєстратора, який синхронізується з хмарними сховищами. Це дозволить вам зберігати великі обсяги інформації, без прив'язки до термінів.

    Кассы

3. Склади та службові приміщення.  Розміщення камер відеоспостереження в службових приміщеннях необхідно для моніторингу роботи персоналу. Це чудовий варіант виявити непорядних співробітників, а також проконтролювати товарообіг. Записи з відеокамер, встановлених в зоні розвантаження автотранспорту, дозволять вам регулювати спірні питання з контрагентами. Спеціальні датчики сканування та розпізнавання маркування значно полегшать процес приймання, оприбуткування та обліку товарів від постачальників.

    Склады и служебные помещения

 

Організація зовнішнього відеоспостереження прилеглої території.

1. Вхід.  Було б доцільно як мінімум, по одній відеокамері на кожен вхід / вихід. Не забудьте встановити відеоспостереження біля осередків зберігання, це дозволить вам гарантувати збереження особистих речей покупців вашого магазину, а також в зоні упаковки товару з візків в пакети, де, як правило, люблять орудувати кишенькові злодії. Безпека майна покупців позитивно відіб'ється на репутації вашого магазину.

2. Зовнішня вітрина. Чи не є зоною підвищеного ризику. Однак, якщо зловмисник або хуліган вирішать розбити скло, запис з відеокамери допоможе ідентифікувати та зловити злочинця. Додатково, можна під'єднати датчик руху, який передасть тривожний сигнал на пульт охорони або включить звукову сигналізацію.

3. Контроль периметра. Досить розташувати камери по кутах будівлі, таким чином, щоб виключити «сліпі зони». Вибирайте моделі з високими антивандальними властивостями та дальністю інфрачервоного підсвічування (нічне бачення) не менше 30 метрів.

4. Паркування біля магазину Організація відеоспостереження за паркуванням біля супермаркету здійснюється за тими ж принципами, що і контроль периметра.

     Организация видеонаблюдения

Місця, де не можна встановлювати камери відеоспостереження:

Установка відеокамер в примірочних кабінах, роздягальні для персоналу, вбиралень для співробітників і відвідувачів та в інших місцях, де публічний простір переходить в особисту площину, заборонена законодавством України. Крім того, згідно із законом, покупців потрібно попередити, що в магазині ведеться відеоспостереження під засобом табличок на вході в супермаркет. Кожен співробітник, згідно з КЗпП, повідомляється про відеоспостереження в письмовій формі.

Не рекомендовано встановлювати відеокамери в місцях прийому їжі та відпочинку співробітників. Це створює напруження у колективі та негативно впливає на якість роботи персоналу.

Якщо відеокамера, встановлена по периметру супермаркету, захоплює приватну територію (подвір'я будинку, вікна квартири та ін.) без згоди власника - це адміністративне правопорушення, за яке ви можете понести відповідальність.

Важливо розуміти, що якісна система відеоспостереження не обмежується встановленням відеокамер. Необхідно буде організувати спеціальне приміщення, де будуть знаходиться один або кілька співробітників, який спостерігатимуть за тим, що відбувається через монітори та оперативно передавати інформацію службі охорони магазину.

Менеджер або керуючий може контролювати роботу персоналу в режимі віддаленого доступу з мобільних пристроїв, оскільки всі сучасні моделі відеореєстраторів підтримують протоколи підключення до мережі Інтернет.

Для власників мереж є відмінний спосіб одночасно контролювати кілька об'єктів за допомогою комплектів відеоспостереження на основі мережевого HVR відеореєстратора.

Перед тим, як встановити або вдосконалити систему відеоспостереження в вашому магазині зверніться за консультацією до кваліфікованого фахівця щодо установки систем відеоспостереження.

Читайте також:
Videonablyudeniye-v-magazinakh-krazhi-kotoryye-mozhno-predupredit-banner

Стаття

Відеоспостереження в магазинах: крадіжки, які можна попередити.

Крадіжка в торгових точках - явище поширене і, на жаль, непереможне.

banner

Стаття

Чи потрібно попереджати про відеоспостереження?

Юридичні та етичні аспекти використання відеоспостереження

skidki_voennym_minus_15_banner

Новини

Знижки для військовослужбовців – 15%

Знижки – 15% для військових та їхніх сімей на продукцію GreenVision