Огляд

Обслуговування систем відео спостереження

Obsluzhivaniye-sistem-videonablyudeniya-banner

До того, як встановити систему відеоспостереження в себе на об'єкті, необхідно чітко визначити, який тип спостереження забезпечить вам достатню ефективність роботи при розумних витратах на обслуговування.

Ефективність - це універсальний спосіб визначити якість роботи вашої системи відеоспостереження, оскільки вона дозволяє виміряти та оцінити результати ваших зусиль і витрат.

Всі існуючі системи відеоспостереження можна розділити на три основні типи:

1. Пряме відеоспостереження –  зображення передається на монітор. Оператори відеоспостереження або співробітники, що відповідають за охорону об'єкта, ведуть спостереження в безперервному режимі.

    Прямое видеонаблюдение

2. Відеоспостереження із записом – зображення з камер архівуються на жорсткому диску або на хмарному сховищі. При необхідності, переглянути записи та обробити отриману інформацію можна у будь-який момент.

    Видеонаблюдение с записью

3. Приховане відеоспостереження. В Україні заборонено згідно 30 статті Конституції та статті 311 Цивільного Кодексу України, які гарантують кожному громадянину недоторканність приватного життя.

    Скрытое видеонаблюдение

Основні критерії оцінки ефективності систем відеоспостереження:

    иконка1 Економічна ефективність. Містить витрати на придбання обладнання, монтаж, установку, обслуговування і ремонт систем відеоспостереження.

    иконка2Функціональна ефективність. Дозволяє оцінити, наскільки якісно вирішуються завдання, які ви визначили для системи відеоспостереження на своєму об'єкті. Наприклад, чи вся територія проглядається камерами, чи достатньо вам об'єму жорсткого диска і термінів зберігання архівів і т.д.

    иконка3Імовірнісна ефективність. Визначає відповідність обладнання вимогам забезпечення безпеки на об'єкті. Іншими словами, необхідно визначити частку ймовірності виявлення загрози. Наприклад, чи зможуть камери зафіксувати порушника, чи помітить оператор порушення, як швидко прийде push - повідомлення та ін.

Як оцінити ефективність кожного типу відеоспостереження?

Ефективність прямого відеоспостереження залежить від наступних факторів:

       
  • Якість переданого зображення з камер відеоспостереження. Залежить від способу передачі зображення (аналоговий або цифровий), роздільної здатності устаткування, правильної установки камер, кута огляду, рівня освітленості об'єкта та ін.
  •    
  • Кількість зображень з камер зовнішнього або внутрішнього відеоспостереження, яке припадає на кожного оператора. Фахівці рекомендують відслідковувати не більше 4-х картинок для одного співробітника, в іншому випадку ефективність буде знижуватися через втрату концентрації уваги.
  •    
  • Людський фактор. Безпека об'єктів прямого відеоспостереження безпосередньо залежить від емоційного і фізичного стану ваших співробітників, а також від їх ділових якостей, таких як пунктуальність, відповідальність, вміння концентруватися, швидко приймати рішення та ін.
  •    
  • Мотивація співробітників і умови праці. Для високої ефективності системи прямого відеоспостереження важливо дотримуватися змінний графік роботи операторів, співробітник може перебувати перед монітором не більше 3-х годин без перерви.

Необхідно враховувати, що витрати на пряме відеоспостереження не обмежуються вартістю обладнання, його встановлення, налагодження та обслуговування. У вас з'явиться постійна стаття витрат - оплата праці операторів систем відеоспостереження. Встановлювати пряме відеоспостереження рекомендується в тих випадках, коли миттєва реакція на порушення вкрай необхідна. Наприклад, торгові точки, фінансові установи тощо.

Ефективність  систем відеоспостереження з записом на 90% залежить від технічних характеристик обладнання:

1. Тип відеокамер (AHD, гібридна або IP), тип матриці, кут огляду, параметри об'єктива (регульований / не регульований фокус) і т.д.

2. Можливість автономної роботи

3. Наявність зв'язку з хмарним сервісом

4. Параметри запису (роздільна здатність, кодаки стиснення, деталізація зображення)

5. Формат ведення запису (постійно, в певні проміжки часу, по руху)

6. Розташування камер і наявність «сліпих зон»

7. Надійність антивандального захисту обладнання і захисту від шкідливих впливів навколишнього середовища

Записи з камер внутрішнього і зовнішнього відеоспостереження допомагають швидко встановити й знайти порушника, визначити точний час проникнення на об'єкт і напрямок, в якому зник злочинець.

Читайте також:
Obsluzhivaniye-sistem-videonablyudeniya-banner

Огляд

Обслуговування систем відео спостереження

Перед тим, як встановити систему відеоспостереження у себе на об'єкті, необхідно чітко визначити

banner

Стаття

Чи потрібно попереджати про відеоспостереження?

Юридичні та етичні аспекти використання відеоспостереження

skidki_voennym_minus_15_banner

Новини

Знижки для військовослужбовців – 15%

Знижки – 15% для військових та їхніх сімей на продукцію GreenVision