Стаття

Установка відеоспостереження в під'їзді: як не потрапити під суд?

Ustanovka-videonablyudeniya-v-podyezde-kak-ne-popastpod-sud-banner

Подружня пара, що мешкає в одному з українських міст, звернулася до суду з позовом для захисту своїх прав. Люди похилого віку поскаржилися на сусіда, який встановив на майданчику восьмого поверху багатоквартирного будинку відеоспостереження. Позивачі заявили, що недоторканність приватного життя може бути обмежена лише законом, а згоди на обробку персональних даних, в тому числі на відеозйомку, запис і зберігання відеоматеріалів вони не давали.

Відповідач підтвердив, що дійсно встановив в під'їзді три відеокамери, записи з яких він надав в судове засідання. Суд встановив, що двері квартири позивачів не є в зоні дії камер. Крім того, відповідач пояснив, що поставив відеоспостереження в під'їзді своїм коштом, з міркувань безпеки й для блага всіх мешканців.

Суд уважно вислухав обидві сторони, врахував всі докази та визнав встановлення відеокамер незаконним. Камери довелося демонтувати.

Всі знають, що відеоспостереження - це надійна страховка від неприємностей, які можуть виникнути у зв'язку з відсутністю доказів, але, на жаль, не всі знають, як воно регулюється українським законодавством.

Статті 19 і 20 Цивільного Кодексу України дають кожній людині право на самозахист своїх цивільних прав, крім того, кожен з нас може самостійно вибирати способи захисту, але виключно в рамках закону. Установку відеоспостереження можна розглядати, як один зі способів захисту права на недоторканність житла, гарантованого статтею 30 Конституції України та статтею 311 Цивільного Кодексу України.

Не варто забувати, що реалізовуючи власне право на самозахист, ви можете мимоволі порушити права інших людей, адже ваші, нехай і благі наміри, можуть не збігатися з думкою Ваших сусідів, а вони мають точно такі ж права на реалізацію власних прав. Якийсь замкнутий круг виходить.

З одного боку, відповідно до статті 5 Закону України «Про інформацію» та статті 200 Цивільного Кодексу України Ви маєте право отримувати інформацію для захисту своїх прав і свобод (в такому випадку, безпеку власного майна, життя і здоров'я). З іншого боку, стаття 32 Конституції України гарантує нерозповсюдження конфіденційної інформації про особу без її згоди.

Вважається, що якщо повісити в під'їзді помітну табличку з попередженням про те, що ведеться відеоспостереження, то це буде вважатися відкритою відеозйомкою, яка не заборонена в громадських місцях. У такому випадку будь-яка людина може зажадати не знімати його або видалити відеозапис, а якщо такої вимоги не буде, значить, буде вважатися, що дано усної згоди на відеозйомку. Юристи називають це презумпцією згоди.

       

Але під'їзд багатоквартирного будинку - це не зовсім громадське місце, особливо, якщо у вас організовано ОСББ. Під'їзд - це частина загальної власності мешканців, тому встановлювати камери відеоспостереження в під'їзді необхідно на підставі протоколу  загальних зборів власників квартир даного будинку (згідно з законом України «про особливості здійснення права власності в багатоквартирних житлових будинках»).
 

Підсумовуємо. Ви хочете встановити відеоспостереження в під'їзді:

1. Поговоріть з сусідами. Поясніть їм усі вигоди від установки системи відеоспостереження в під'їзді. Дайте зрозуміти, що дбаєте про їхню безпеку і не збираєтеся вдиратися в особисте життя.

2. Проконсультуйтеся з фахівцями. Отримайте консультацію кваліфікованих фахівців-монтажників. Складіть кошторис, підберіть обладнання.

3. Ініціюйте збори мешканців. На загальних зборах уявіть сусідам готове пропозицію з аргументацією і фінансовими розрахунками. Простежте, щоб складений і підписаний протокол зборів (попросіть у голови копію).

4. Проконтролюйте процес установки відеокамер. Простежте, щоб кут огляду даних камер виключив отримання інформації про приватне життя Ваших сусідів, а був спрямований виключно на місця загального користування.

5. Подбайте про попереджуючі таблички. Крім Вас і Ваших сусідів, в кадр можуть потрапляти інші люди, листоноша, працівники ЖЕКу, гості сусідів, їхні родичі та ін. За законом вони повинні бути попереджені про те, що в під'їзді ведеться відеоспостереження.

Якщо Ви, прийняли позитивне рішення, і хочете встановити відеоспостереження в під'їзді. Фахівці GreenVision дадуть Вам кваліфіковану консультацію, по підбору, монтажу та налагодженню обладнання. Телефонуйте нам за телефоном 0800309988.

Читайте також:
Ustanovka-videonablyudeniya-v-podyezde-kak-ne-popastpod-sud-banner

Стаття

Установка відеоспостереження в під'їзді: як не потрапити під суд?

Подружня пара, яка проживає в одному з українських міст, звернулася до суду з позовом на захист своїх прав.

banner

Стаття

Чи потрібно попереджати про відеоспостереження?

Юридичні та етичні аспекти використання відеоспостереження

skidki_voennym_minus_15_banner

Новини

Знижки для військовослужбовців – 15%

Знижки – 15% для військових та їхніх сімей на продукцію GreenVision